Laparoskopik Cerrahi Nedir?

Prof. Dr. Yılmaz Şahin

Prof. Dr. Yılmaz Şahin

Apr 23, 2023

Hasta genel anestezi ile uyutularak göbeğin hemen altından 1 cm lik bir kesi yapılarak buradan bir iğneyle girilip karın boşluğu karbon dioksit gazı ile şişirilir. Daha sonra bu kesi yerinden laparoskop denen optik aletle girilerek görüntüler monitörden alınır. Kasık bölgesinden de 1 veya 2 adet 0.5 cm kesi yapılarak buralardan da karın içinde cerrahi işlemlerin yapılacağı ince hassas aletler ile girilir. Lazer veya koter kullanarak karın içinde işlemler monitörden izlenerek gerçekleştirilir.

Laparoskopik uygulamalar ilk önce kadın hastalıklarında kadın doğum  hekimleri tarafından tanı amacı ile yapılmaya başlandı. Teknoloji ve bu konuda tecrübeler artınca tedavi edici ameliyatlar da yapılır oldu. Daha sonra diğer branşlarda da birçok ameliyat laparoskopik olarak yapılmaya başlandı. Günümüzde  bir çok merkezde deneyimli hekimler tarafından uygulandığında kadın hastalıklarında hemen hemen her ameliyat laparoskopik cerrahi ile yapılabilmektedir.

Laparoskopi  tanısal ve tedavi edici veya cerrahi laparoskopik uygulamalar olmak üzere ikiye ayrılır.

Laparoskopinin açık ameliyatlara üstünlükleri

Açık ameliyatlarda uzun bir kesi yapılarak karın boşluğu açılırken, laparoskopide 3 küçük kesi yapılarak  3 küçük delikten girilip ameliyat yapıldığından ameliyat yarası daha küçüktür.

  1. Ağrısı daha az olur, daha az ağrı kesici ihtiyacı olur.
  2. Hastanede yatış süresi daha kısadır. Aynı gün veya ertesi gün evine gidebilir. Karın duvarı açılmadığı için daha çabuk ayağa kalkar.
  3. İşine gücüne daha çabuk başlar, normal işine yaklaşık 1 haftada dönebilir.
  4. Karın içi enfeksiyonları daha azdır. Karın duvarında yara yeri enfeksiyonu ve yara açılması olmaz.
  5. Ameliyat sonrası karın içinde oluşacak yapışıklık daha az olur. Özellikle çocuk isteyenlerde bu önemlidir.
  6. Karın içinin daha çok yeri gözlenebilir ve daha net görüldüğünden başarı şansı artar.
  7. Ciltte uzun bir ameliyat izi olmaz

Tanısal laparoskopi

Eskiden daha çok çocuk sahibi olamayan hastalarda ve endomeriozis hastalığından şüphe edilen kadınlarda teşhis amacıyla sık yapılırken yapılmasının çok fazla bir fayda sağlamadığı görüldüğünden günümüzde tanısal laparoskopi eski değerini kaybetmiş ve çok nadir durumlarda  yapılan bir işlem haline gelmiştir. Günümüzde doğrudan cerrahi laparoskopi yapılmaktadır.

 

Cerrahi laparoskopi

Muayene ve görüntüleme teknikleri ile saptanan bir hastalığın tedavisi veya hastalıklı organın alınmasına yönelik olarak yapılan laparoskopik uygulamalardır.