Laparoskopik Histerektomi (Rahimin Alınması)

Prof. Dr. Yılmaz Şahin

Prof. Dr. Yılmaz Şahin

Jun 24, 2023

Rahimin alınması ameliyatına histerektomi denir. Histerektomi en sık yapılan ameliyatlardan birisidir. Myom, anormal kanama, rahim kanseri ve diğer bazı nedenlerle histerektomi gerekir. Rahim alınması 3 yoldan olabilir:

Vajinal yol: karından hiçbir kesi yapmadan vajinal yolla rahimin tümüyle ve hatta gerekiyorsa yumurtalıklarında bu sırda alınmasıdır. Bu işleme vajinal histerektomi denir.

Laparoskopik (kapalı) yol: göbekten 1 cm lik kesi ve her iki kasıktan yarım cm kesi ile girilerek yapılır.

Abdominal yol (karın yoluyla): karından geniş bir kesi ile yapılır, tüm karın duvarı kesilerek karın açılarak yapılır. Bu klasik  açık ameliyattır.

Bu yolların içinde hasta için en iyisi vajinal yolla yapılan ameliyattır. Rahim sarkması gibi durumlarda zaten mutlaka vajinal yolla rahim alınır. Rahim sarkması olmayan diğer nedenlerle rahimi almak gerektiğinde de vajinal yolla rahim alınabilir. Karından hiç kesi olmadan yapılır. Laparoskopi ile yapılandan da daha iyidir çünkü karında delikler de olmaz. Hastalar için ilk tercih edilecek vajinal yoldur ancak vajinal yoldan çıkarılamayacak ise laparoskopik olarak rahim çıkarılmalıdır. O da yapılamıyorsa abdominal yani açık ameliyatla rahim alınır. Vajinal histerektomide karında kesi ve karın açılması olmaz, daha az ağrısı olur, daha az ameliyat komplikasyonu vardır. Hastanede daha az yatılır ve daha çabuk ayağa kalkıp daha erken işe başlanır. Laparoskopik olarak rahimin alınmasında da açık ameliyata göre bu avantajlar vardır. Bazı hastalarda rahim 3-4 aylık gebelik iriliğinden daha iri ise rahim vaginal veya laparoskopik değil de açık ameliyatla alınır.

Özellikle vajinal yol ile rahim alınması ülkemizde ve tüm dünyada maalesef az bilinen  ve az yapılan işlemdir. Bu yolun yaygınlaşması gerekir. Biz 3-4 aylık iriliğe kadar büyümüş rahimleri gerekiyorsa yumurtalıklarla birlikte vajinal veya laparoskopik yolla almaktayız. sadece rahim büyüklüğü 4 aylıktan daha iri olanlarda açık ameliyat yapmaktayız.

Sonuç olarak deneyimli cerrahlar tarafından  rahim alma ameliyatlarının %90-95’i vajinal veya laparoskopik yol ile yapılabilir, ancak kalan %5-10 kadarına açık ameliyat gerekir.